Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: SVT

Maria Söderkvist om att lämna regionen: ”Känns som ett bra läge att sluta nu”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 mars slutar Maria Söderkvist som hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Nu vill hon istället hitta ett jobb som är på cykelavstånd från bostaden i centrala Stockholm.

– Det är ett beslut som mognat fram och det känns som ett bra läge att sluta nu, jag lämnar regionen i ett bättre läge än när jag kom så det det är en bra situation för den som ska ta över, säger Maria Söderkvist, avgående hälso- och sjukvårdsdirektör.

Opåverkad av kritiken

Att flera beslut hon varit med om att fatta kritiserats och väckt ilska hos många av sjukhusets medarbetare är inget som påverkat hennes beslut att nu avsluta sina uppdrag inom Region Jämtland Härjedalen.

– Mitt uppdrag har varit att se helheten och den svåra ekonomiska situationen, så det har inte påverkat, säger hon.

I december fick hennes tidigare kollega Hans Svensson sluta hastigt. Enligt Maria Söderkvist själv var han en starkt bidragande anledning till varför hon tog jobbet i Jämtland trots att hon bor i centrala Stockholm. Men några planer på en återförening finns inte.

– Vi har jobbat ihop en kort tid innan men jag följer inte honom nu. Men jag har uppskattat att jobba med honom, han är en bra person och vi har delat värdegrund i att det är patienterna och medborgarna som vi jobbar för.

Meddelade sitt beslut under tisdagen

Beslutet om att sluta som Hälso- och sjukvårdsdirektör fattade hon formellt under tisdagskvällen, men hon menar att diskussioner inför hennes avgång förts under en tid med Anders Byström, tillförordnad regiondirektör.

Nu ska Maria Söderkvist fokusera mer på familjen och hon ser fram emot att ha mer fritid för bland annat landsvägscykling som är ett stort intresse.

– Det är tufft att inte bo i länet och jobba 60-80 timmar i veckan. Hädanefter tänker jag att jag ska kunna cykla på min gamla damcykel till jobbet.

På frågan om vilka tänkbara arbetsplatser hon har på cykelavstånd räknar hon upp ett antal större vårdinstitutioner som Södersjukhuset och Sofiahemmet. Men om hon är aktuell för någon specifik tjänst vill hon inte delge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.