Markarbete blev 8,7 miljoner kronor dyrare

Publicerad

När Östersund arena byggdes blev markarbetena 8,7 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det visar en utredning som kommunen beställt.

Östersunds kommun beslutade att göra en utredning av byggentreprenaden gällande Östersunds arena. På kommunens hemsida står det att syftet var att få klarhet i om det finns något samband mellan byggentreprenaden av Öster­sunds Arena och de oegentligheter som misstänks ha skett i Östersundshem.

Men några sådana konkreta indikationer har revisionsbyrån EY, som gjorde undersökningen, inte hittat.

Inte fått del av specifikationer

Däremot fann man alltså att markarbetena blev dyrare än beräknat. Den kalkylerade kostnaden var 19,8 miljoner kronor. Slutsumman blev betydligt högre, 28,5 miljoner kronor. Men varför det blivit dyrare vet man inte eftersom Peab har inte velat dela med sig av sina specifikationer från sin underentreprenör Peab Anläggning AB.

EY har även hittat fakturor på sammanlagt 46499 kronor som inte uppenbart är kopplade till just arenabygget. Något som föranleder att kommunen ser över sin fakturahantering i samband med bygg­projekt.

Internutredningen började 2018

Visa

Juni 2018 beslutade Östersunds kommun att göra internutredning kring eventuella brister och oegentligheter.

Det efter att misstankar om oegentligheter kring Östersundshem, Peab och ÖFK blivit kända.

Uppdraget gick till revisionsbyrån Ernst & Young.

Först ut skulle de granska bygget av Östersund arena i relation till bland annat Peab anläggning.

Det är den utredningen som nu klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer