Mattmar kyrka – plankor till kyrktak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
5000 takspån tillverkades för hand under vintern. Nu byts de 200-åriga originalspånen ut. Hör snickaren Kenneth Hellström berätta mer om arbetet vid Mattmars kyrka. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Mattmars kyrka får nytt trätak – det gamla höll i nästan 200 år

Uppdaterad
Publicerad

På 1820-talet renoverades den gamla medeltidskyrkan i Mattmar i Åre kommun. Då fick den även ett nytt trätak, som har hållit ända fram till nu.

Hammarslagen ekar över nejden vid Mattmars kyrka. Takspån för takspån placeras omsorgsfullt i räta räder och de flesta fästs med en återvunnen och uträtad spik från tidigt 1800-tal.

Återbruk

– Det är ju inget fel på dom så varför använda nya klippta spikar? Vi har sådana också men vi använder de gamla så långt de räcker, säger Kenneth Hellström som tillsammans med Eric Sundberg har fått i uppdrag att utföra arbetet.

Lång förberedelse

De förberedde arbetet redan i vintras när takspånen tillverkades. Varje spån består av en 60 cm lång brädbit av tätvuxen kärnfura. De båda snickarna har räknat ut att de lagt ner ca 7 minuter på varje spån under tillverkningsprocessen. Till omläggningen av taket går det åt ca 5 000 st.

Unikt tak

Mattmar kyrkas speciella trätak har under flera år undersökts och dokumenterats av byggnadsvårdsexperter för att ta reda på det bästa sättet att renovera och bevara.  Underlagpapp eller plast lyser med sin frånvaro. Kärnfura och tjära är det som gäller även de närmaste 200 åren.

Takspånen är i nederänden täljda med kniv. Klockstapeln i bakgrunden renoverades för några år sedan. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Hör mer i klippet om det udda renoveringsuppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.