Bildäck, matförpackningar och plastpåsar plockades bland annat upp ur Åresjön. Foto: SVT

Mer än 25 ton skräp beräknas plockas upp i år

Publicerad

Årets städning är viktigare än vanligt då föreningarna på grund av den pågående pandemin är i behov av tillskott i klubbkassan. Samtidigt kan svenskarnas ökande semestrande hemma i sommar ha lett till ökad nedskräpning.

– Projektet är viktigt för vår natur samtidigt som kan vi stötta lokala idrottsföreningar genom att de tjänar pengar till föreningen, säger Katarina Ridderberg, som är projektledare på Städa Sverige.

Arrangeras för åttonde året

Idrottens miljöorganisationen Städa Sverige anordnar älvstädningen i samarbete med Fortum för åttonde året. I helgen städas Indalsälven och Ljusnan, och nästa helg Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

– Sedan starten 2013 har cirka 200 ton skräp hittills plockats längs och i älvarna. Att det har gett resultat visar sig i att mängden faktiskt har minskat något de senaste åren. I sommar har betydligt fler än vanligt semestrat på hemmaplan, och vi hoppas att det inte har lett till mer skräp i naturen, säger Katarina Ridderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.