Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Mer än hälften av björnarna i Jämtland och Härjedalen fällda

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09.10 i morse återstod 49 björnar att skjuta i Jämtlands län, enligt Länsstyrelsen. Det innebär att 51 björnar har skjutits i Jämtland och Härjedalen under björnjaktens första fem dagar.

Licensjakten på björn startade den 21 augusti och får pågå som längst till den 15 oktober. Även i år är tilldelningen 100 björnar i Jämtland och Härjedalen.

Emma Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län sa till SVT innan jakten drog i gång att den stora tilldelningen beror på att antalet björnar ligger över förvaltningsmålet som är 650 björnar i länet.

– Den senaste beräkningen från Skandinaviska björnprojektet är på 850 björnar, sa hon.

Foto: Karta Länsstyrelsen

Fyra områden

Björnjakten är indelad i fyra områden där totalt alltså 100 björnar får fällas.

I område 1 återstår (klockan 07.15) 19 björnar, men bara ytterligare 2 får fällas i område 1 B.

I område 2 återstår 30 björnar, men bara ytterligare 4 får fällas i område 2B.

Även förra året startade licensjakten på björn den 21 augusti och även då var tilldelningen 100 björnar.

Den 18 september var kvoten fylld och jakten avlystes.

I en tidigare version av den här texten stod att det klockan 07.15 återstod 47 björnar. Den uppgiften har Länsstyrelsen korrigerat. Två björnar som var påskjutna hade enligt bestämmelserna registrerats som fällda. Nu har man konstaterat att dessa björnar var oskadda. Den senaste uppgiften från klockan 09.10 är därför att det återstår 49 björnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.