Ingrid Zakrisson, professor vid avdelningen för psykologi vid Mittuniversitetet i Östersund, har forskat om hur olika egenskaper påverkar lönesättningen för män och kvinnor. Foto: Adam Wrafter, TT / Sandra Lee Pettersson

Mer lönsamt att vara trevlig för män än för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar vara mer positivt för lönen för en man som är trevlig på jobbet, än för en kvinna. Det visar ny forskning gjord av forskare i Östersund.

Studier vid Mittuniversitetet har granskat jämställdhet och genus kopplat till arbetsliv och beslutsfattande situationer.

Ingrid Zakrisson, professor vid avdelningen för psykologi, och Pär Löfstrand, doktor i psykologi, presenterade sina resultat vid en forskningskonferens i San Francisco nyligen.

Stereotyper som styr

– Studierna visar att det, i hög grad, fortfarande är stereotyper som styr i arbetslivet och i övriga delar av samhället. Vi kunde också se i våra studier att det, traditionellt sett, ”manliga” yrket brandman uppfattas som att det kräver mer kompetens än exempelvis ett traditionellt sett ”kvinnligt” yrke som sjuksköterska, säger Ingrid Zakrisson i ett pressmeddelande från  Mittuniversitetet.

I en av studierna som gjorts fick deltagarna fördela en lönepott på 5 000 kronor per månad mellan fyra individer, som var fastighetsmäklare.

Studien visade dels att kompetens värderades högre än egenskapen värme, oavsett kön.

Trevliga män får mer i lön

Men studien lyfte också fram att egenskaper som förknippas med värme är mer fördelaktigt om man är av manligt kön, än av kvinnligt.

– Rent krasst kan vi konstatera genom våra studier att mycket talar för att män får mer i lönekuvertet jämfört med kvinnor när en arbetsgivare ska värdera egenskaper som förknippas med värme, som till exempel att vara trevlig, säger Pär Löfstrand i pressmeddelandet.

Fakta undersökningen

Undersökningen består av sex studier som på olika sätt har granskat vilken effekt könstillhörighet kan ha beroende på om en person uppfattas som kompetent eller varm. Antalet deltagare i de olika studierna varierar från 97 till 397 personer och de har fått svara på frågor i frågeformulär.

Studierna utgår från tidigare internationell forskning där kopplingen mellan kön och föräldraskap visat att ”karriärkvinnor” uppfattas som mindre kompetenta som mödrar.

Forskarna i Östersund ville undersöka om det finns en interaktion mellan genus och så kallade genusattribut, som till exempel egenskaper. Det menar man sig nu kunna slå fast, enligt Ingrid Zakrisson.

Källa: Mittuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.