Foto: SVT

Hela mejeriet kan följa messmörets öde

Uppdaterad
Publicerad

Arlas besked om att avtalet med messmörstillverkaren Fjällbrynt sägs upp kan få långtgående konsekvenser för mejeriet i Östersund. Avtalet om messmöret har varit den livboj som gjort att mejeriet suttit säkert.

Tillverkningen av messmör är helt beroende av vassla. Det är en biprodukt som man får när ost framställs. Vassla är dessutom en extrem färskvara som inte tål att transporteras några långa sträckor.

När Fjällbrynt för fem år sedan såldes av Milko till Foodmark Sweden, så skrevs ett åttaårigt avtal som garanterade den leverans av vassla som varit avgörande.

Numera har ju Arla tagit över det som var Milko och avtalet har följt med i den affären.

Arla väljer alltså att säga upp avtalet. Om leveransen av vassla upphör måste Fjällbrynt flytta till en annan osttillverkare för att kunna fortsätta göra messmör.

Mejeriet kan läggas ner

Samtidigt skulle det bli mycket enklare för Arla att lägga ned hela mejeriet i Östersund, när mejerirätten inte längre är bakbunden av messmörsavtalet.

Hos Arlas presstjänst förnekas i dag att det skulle finnas några sådana planer. Och avtalet med Fjällbrynt fortsätter att gälla i tre år till.

Under alla omständigheter blir det sedan enklare att lägga ned Östersundsmejeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer