Kabinbanan i Åre. Foto: SVT

Åres landmärke byggs om totalt

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Skistar miljardsatsar i Åre och vill förändra och bygga om hela området kring kabinbanan.

Kabinbanan är 40 år gammal. Den invigdes den 6 maj 1976 och är den enda av sitt slag i Sverige.

Nu finns det långt gångna planer på att den ska rivas och ersättas med en gondol, när skidanläggningens ägare Skistar vill göra en omfattande ombyggnad av området.

Kabinbanan är byggd för en mindre mängd skidgäster än vad Åre har i dag, och nu vill Skistar hitta modernare lösningar som ökar kapacitet och tillgänglighet.

Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Foto: SVT

– Det vi tittar på nu är att bygga en anläggning med bland annat turistlägenheter, som sträcker sig från där kabinbanan är idag och västerut där parkeringen tar slut, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar.

Arbetskrävande

De senaste tio åren har kabinbanan bara körts i snitt 68 dagar per år under vintern.  Den är väldigt väderkänslig och kräver mycket underhåll.

– Det är väldigt mycket arbete att få bort isen, och ibland får vi flyga in personal med helikopter för att komma upp i stolparna, säger Niclas Sjögren Berg.

Kabinbanan kan ersättas av en gondol. Foto: SVT

Planen är också att bygga butiker, restauranger och parkeringsgarage, samt en rullbana upp från torget. Nu är handlingarna ute på samråd.

– Det är en ansenlig investering men jag vet inte i nuläget vad summan landar på, säger destinationschefen Niclas Sjögren Berg, men bekräftar att investeringen ligger i miljardklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.