– Just nu är markarbetet igång för vindkraftparken i Björkvattnet, säger Lars Blixt som jobbar med vindkraftetableringar i Ragunda kommun. Foto: SVT

Miljardsatsning på vindkraft i Björkvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Investeringar på flera miljarder kronor i vindkraftsutbyggnad planeras i länet. I Björkvattnet i Ragunda kommun är förberedelserna i full gång.

Just nu håller man på med markarbetet för 33 vindkraftverk i Björkvattnet i Ragunda kommuns nordvästra del. Vindsnurrorna kommer att bli över 200 meter höga. Det här är en stor investering:

– Det är på över en miljard, så det är en stor satsning, säger Lars Blixt som jobbar med vindkraftetableringar i Ragunda kommun.

Ger bygdepengar till berörda byar

Projektet ska också ge återbäring till bygden. En viss procent avsätts till bygdemedel. En av vindparkerna här i gränstrakterna mellan Jämtland och Västernorrland – Björkhöjden med 90 kraftverk – har varit ett lyft för byarna:

– I Fullsjön har man rejält rustat upp samlingslokalen Gränsgården och i Borgvattnet har man fått hjälp till investering till nya macken, säger Lars Blixt.

Under 2020 planeras vindkraftparken i Björkvattnet stå klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer