Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I abborre och gäddor fångade i Lillsjön och runt Frösön har förhöjda halter av PFAS uppmätts. Foto: Henrik Montgomery, TT

Miljögiftet PFAS hittat i fisk från Storsjön och Lillsjön

Publicerad

Östersunds kommun har hittat miljögiftet PFAS i gädda och abborre som fiskats utanför Frösön och i Lillsjön. Kommunen rekommenderar att man inte äter sådana fiskar härifrån mer än två, tre gånger per år.

Att det finns PFAS runt gamla flygflottiljen F4 på Frösön har varit känt länge. PFAS ingick förut i brandsläckningsskum. Idag används PFAS bland annat i vattenavstötande kläder och fluorvallor.

Kommunen har också hittat PFAS i abborre och gädda i Lillsjön. Där misstänker man att källan till utsläppen är räddningstjänstens övningsområde i Furulund.

– Det är ingen akut risk eller skäl till oro, understryker Ann-Charlotte Skoog, miljöchef på Miljö och Hälsa, Östersunds kommun i ett pressmeddelande. Däremot är det viktigt att begränsa ett högt intag under lång tid,

Rekommendationen att inte äta gädda och abborre från områdena markerat i gult på bilden nedan, oftare än 2-3 gånger per år gäller tills vidare.

Östersunds kommun rekommenderar att man inte äter abborre och gädda fångat inom de gulmarkerade områdena oftare än 2-3 gånger per år, efter att man hittat förhöjda halter av PFAS i fisken. Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.