Granulat, de små kornen på konstgräsplaner, innehåller mikroplaster. Foto: Gorm Kallestad/TT

Miljonstöd för att minska spridning av mikroplast från Östersunds fotbollsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun får nästan en miljon kronor från Naturvårdsverket. Pengarna ska användas för att minska spridningen av gummigranulat från fotbollsplaner till naturen.

Gummigranulat är små gummismulor som används på konstgräsplaner för att göra dem mer dämpade och minska slitaget på konstgräset.

Men gummigranulat klassas som mikroplaster och detta bryts inte ner utan sprids i vatten och på land. Exakt hur detta påverkar människa och natur är inte helt klarlagt, enligt Naturvårdsverket. Däremot görs insatser för att stoppa spridningen.

Östersunds kommun blir nu en del i satsningen när de beviljas pengar för att minska spridningen.

Insatserna som ska göras i kommunen är att köpa in borstmaskiner till Hofvallen, Åkreäng och A-plan på Jämtkraft arena. Borstmaskinerna ska användas av spelarna, så att de inte sprider granulat i skor och strumpor.

Man ska även uppföra asfaltskanter och sarger runt planerna, samt sätta in granulatfällor i dagvattensystem i närområdet.

Dessutom ska pengarna gå till ett nytt och större snöupplag på Jämtkraft arena för en säkrare hantering av granulatspill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.