Det skiljer nästan 6 procent i lön mellan kvinnor och män i Jämtlands län. Foto: Henrik Mongomery/TT

Mindre löneskillnader mellan män och kvinnor i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

I dag jobbar kvinnor i Sverige gratis efter klockan 16.13 räknat på en löneskillnad om 9,8 procent i landet, medan en man får betalt fram till 17.00.

Löneskillnaden är mindre i länet då det ligger på 5,9 procent och innebär att kvinnor får betalt fram till klockan 16.32 räknat i tid, vilket betyder att en kvinna i Jämtland får 19 minuter mer betalt än rikssnittet.

Rörelsen Lön hela dagen bildades 2012 av Sveriges kvinnolobby, för att uppmärksamma löneskillnaden mellan män och kvinnor. Samma år visade det sig att kvinnor endast fick betalt fram till klockan 15.51, medan män fick betalt fram till 17.00.

Enligt siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram åt rörelsen, har löneskillnaden minskat med 22 minuter på 10 år, skriver Sveriges kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Mindre löneskillnad i länet än landet

I Sverige tjänar män 9,8 procent mer än kvinnor, vilket är 3,9 procent mer än den jämtländska skillnaden på 5,9 procent.

Det betyder att kvinnor i Jämtlands län får betalt fram till klockan 16.32 medan kvinnor i hela landet arbetar gratis efter klockan 16.13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.