Foto: SVT

Miniparalympics i Östersund och Åre

Uppdaterad
Publicerad

Ett miniparalympics i Östersund och Åre 2021 med över 1.000 utövare kan komma att bli verklighet. Multieventet planeras just nu för fullt på parasportförbundet i Jämtland/Härjedalen.

Paralympics i Rio har nyligen avslutats och Karl Forsman tog hem ett guld till vår region. Kanske kan även ett paralympics komma hit, i alla fall ett miniparalympics.

Det är IPC, Internationella paralympiska kommittén, tillsammans med region Jämtland/Härjedalen och Svenska Parasportförbundet som har ett önskemål att arrangera ett multievent med sex vinterparasporter: kälkhockey, alpint, snowboard, rullstolscurling, längdskidor och skidskytte.

– Det är fullt möjligt att genomföra detta, arenorna som finns idag håller världsklass med lite småjusteringar. Sedan har vi också utförande som inte är några problem. Vi är vana att arrangera på stora och små evenemang i den här regionen, säger Fredrik Andersson, Parasport Jämtland-Härjedalen.

”En utmaning att landa det här”

Fredrik Andersson arbetar intensivt just nu för att se hur man bäst ska organisera sig för att kunna genomföra multieventet 2021, och som sedan ska vara återkommande varannat år.

– Vi har sneglat lite på VM-bolaget i Åre och Biathlon Event om vi ska driva det här som bolag eller som vi ska driva det i projektform. Vi har en utmaning att landa det här, men jag tror att vi kan lösa det inom några månader, säger Fredrik Andersson.

Även tävlingar vid VM 2019

I ett steg mot ett miniparalympics vill även Internationella paralympiska kommittén att det ska arrangeras VM för parasporterna alpint och snowboard i Åre 2019. Detta i samband med det VM som redan är där, och dessutom VM för skidskyttarna och längdskidåkarna i samband med skidskytte-VM 2019 i Östersund.

– Allt material finns på plats, vi har media på plats, vi har allting uppbyggt för att arrangera tävlingar så det blir mycket enklare.

2019 är inte så långt bort, hur bråttom är det att ge besked om ni kan arrangera VM?

Vi föredrar att ha några år på oss för att förbereda, så innan nyår måste vi tagit ett beslut, säger Fredrik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.