Sjukskrivningar i länet minskar mest i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningarna i länet har minskat rejält. Länet har den kraftigaste minskningen av sjukpenningtalet av alla län i hela landet. Det visar siffror från Försäkringskassan.

Det handlar om sjukpenningtalet, som anger hur många dagar en försäkrad har sjukpenning eller rehabiliteringspenning per år.

Sjukpenningtalet är ett mått på sjukskrivningarnas omfattning.

Kraftigaste minskningen i länet

År 2015 beslutade regeringen att sjukpenningtalet skulle minska ner till 9,0 dagar per försäkrad och år. Då hade sjukpenningtalet i landet ökat med 70 procent på fem år och låg på 10,3 dagar per person och år.

Sedan ifjol har sjuktalen minskat i alla län utom ett och den kraftigaste minskningen uppvisar Jämtlands län.

Försäkringskassan har gjort en studie för att undersöka varför länet har så stor minskning.

Kortare sjukskrivningar

– Vi upptäckte två saker som karaktäriserar Jämtland. Det ena är att de extraresurser vi från försäkringskassan har satt in, snabbt har kommit på plats. Vi är mycket duktigare på att göra vårt arbete, säger chef för sjukförsäkringen vid Försäkringskassan Lars-Åke Brattlund.

Det handlar bland annat, som han uttrycker det, ”att göra de svåra bedömningarna efter 90 och 180 dagar”.

– Den andra delen har att göra med hälso-och sjukvården i Jämtland. Det verkar som om den politiska ledningen i regionen verkligen har tagit tag i den här frågan. Det är vi väldigt glada över. En annan sak vi kan se är att när läkaren skriver sina läkarintyg, som ju är starten på sjukskrivningen, så blir den rekommenderade sjukskrivningstiden kortare, säger Lars-Åke Brattlund.

Fortfarande högt sjukpenningtal

Sjukskrivningarna i länet har minskat till ett sjukpenningtal på 12,1 dagar per person och år i april i år.

Men minskningen sker från en sedan tidigare mycket hög nivå. Trots den positiva utvecklingen ligger länet fortfarande bland dom län med högsta sjukpenningtal – om än inte längre i topp.

Rikssiffran när det gäller sjukpenningtalet var 10,7 dagar och innebär en svag minskning sedan ifjol.

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.