Foto: SVT/arkiv

Så ska tillväxten förbättras i länet

Uppdaterad
Publicerad

I en ny undersökning från OECD konstaterar man att Jämtland/Härjedalen har sämre tillväxt än i övriga nordliga län efter den ekonomiska krisen 2008.

Rapporten fokuserar till stor del på data från 1995 till 2012 och syftet med studien är att ge rekommendationer till region Jämtland/Härjedalen för att bättre kunna förbättra produktivitet, tillväxt och leverans.

Rekommendationerna

Enligt OECD finns det olika områden som länet kan fokusera på för att öka tillväxten, man pekar bland annat på:

  1. Fokusera på att använda styrkan hos entreprenörer och småföretag i samband med naturtillgångar och turistrelaterade tjänster.
  2. Proaktivt hantera låg kompetens och kompetensbrister för att stödja regionens smarta specialiseringsstrategi.
  3. Förbättra anslutningen till Norge och den bredare europeiska marknaden.

Drabbats hårdare

Innan krisen 2008, växte sig regionen relativt stark och befolkningen ökade på grund av att internationell arbetskraft som fyllde arbetsmarknadens behov i turistnäring och byggnadssektorn. Men trots dessa styrkor har regionen drabbats av krisen i större utsträckning än de andra nordliga länen.

Avstannande produktivitet

Tillväxten stannade till stor del upp och som resultat minskade produktiviteten. Och i rapporten menar man att det målar upp en orolig bild över framtidens kortsiktiga tillväxtutsikter när det kombineras med en stigande arbetslöshet och lägre kompetens bland ungdomar.

Läs hela undersökningen nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.