Missfärgat kranvatten i Östersund – ofarligt att dricka

Uppdaterad
Publicerad

Kranvattnet i Östersund kan för tillfället vara missfärgat eller skummigt, efter underhållsarbete på en vattenledning. Det är dock ofarligt att dricka.

Det meddelade Östersunds kommun på onsdagseftermiddagen.

Det är de centrala delarna av staden som berörs. Östersunds kommun har under onsdagen jobbat med underhåll av en huvudledning, vilket ligger bakom de tillfälliga förändringarna i kranvattnet.

Vattnet kan vara grått och skummigt eller svagt missfärgat, men går att dricka och använda som vanligt, rapporterar kommunen på sin hemsida.

Det som ser ut som skum är små luftbubblor, och missfärgningen orsakas av järn och mangan som kan lossna i ledningarna och spolas med i vattnet. Skulle vattnet vara rostfärgat eller mörkt så uppmanar kommunen att man spolar kallvatten tills vattnet klarnar – upp till 15 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.