Misstänkt djurplågeri i Strömsund – länsveterinär slog larm

Uppdaterad
Publicerad

Länsveterinären i Jämtland slog larm till polisen om ett misstänkt djurplågeri i Strömsund. Enligt polisen har djur slaktats på ett sätt som inte är tillåtet. Under fredagskvällen pågick en stor polisinsats.

Polisen larmades på förmiddagen på fredagen. Länsveterinären slog larm efter att djurhållaren slaktat djur på ett olagligt sätt.

– Jag kan inte berätta på vilket sätt djuren slaktats i nuläget eftersom det pågår en förundersökning, säger Åsa Mjörndal, presstalesperson hos polisen i region Nord.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Jämtland handlar det om så kallad halalslakt. Tillsynen gjordes efter tips från allmänhet och på platsen hittades slaktrester. Halalslakt är tillåtet om djuret är bedövat innan.

Enligt jordbruksverket är det vanligast att fåglar och får bedövas med elpistol innan avblodning. Nötkreatur måste bedövas med bultpistol eller liknande för att halal ska vara lagligt.

Resurskrävande polisinsats

En stor polisinsats pågick under fredagskvällen eftersom polisen ska utreda händelsen. Bland annat genomfördes en husrannsakan.

”Ärendet är mycket resurskrävande vilket gör att det kan se ut som en större polisiär insats, men det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig.” skrev polisen på sin hemsida.

– Det kommer synas att vi är där, säger Mjörndal.

Vid 19.20-tiden avslutades insatsen. Ingen person har gripits misstänkt för något brott.

En miljöåklagare i Östersund leder utredningen av ärendet.

Fakta: Halalslakt

Enligt islamisk lag skall slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall bli halal. Bland annat måste djuret vara mentalt närvarande när halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod.

Enligt svensk lag skall djur alltid bedövas innan slakt. Halalslakt är tillåtet i Sverige om djuret är bedövat.

Läs mer hos jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.