Misstänkta brev innehöll cyanid

Uppdaterad
Publicerad

De brev med pulver som hittades hos Frösöföretaget Opus Capita har visat sig innehålla det ökända giftet cyanid.

I senaste månadsskiftet fick Opus Capita vid två tillfällen försändelser som innehöll ett misstänkt pulver. Breven var skickade med Postkodlotteriet som avsedd mottagare. Båda gångerna fick hela byggnaden spärras av och skyddsklädda tekniker fick ta hand om försändelsen.

De postsorterare som kommit i kontakt med den aktuella posten fick också saneras.

Nu har de första analyssvaren kommit från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och resultatet är uppseendeväckande.

– Det ena kuvertet är färdiganalyserat och det innehöll cyanid. Vi har bara fått en muntlig redovisning. När vi fått den skriftliga rapporten så vet vi närmare vilka koncetrationer det rör sig om, säger Per Thelin hos polisen.

Cyanider är mycket giftiga. I kontakt med magens saltsyra ombildas det till vätecyanid. Kaliumcyanid är ett enzymgift som blockerar människans cellandning. 0,15 gram räcker för att döda en människa.

Det giftiga ämnet används bland annat vid avrättningar i USA. Men också i andra världskrigets slutskede använde många nazister cyanid när de tog sina liv.

Under beteckningen Zyklon B användes cyanid för massavrättningar i nazismens koncentrationsläger. Där spreds alltså giftet i gasform.

Inget av breven som upptäcktes på Frösön öppnades av personalen utan de kände utanpå att innehållet var skumt. Därför har med säkerhet ingen av postsorterarna kommit i kontakt med giftet i sådan koncentration att det påverkat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.