Mittuniversitetet utbildar om mat ihop med internationella orter

Uppdaterad
Publicerad

Mittuniversitetet får ett nytt program efter årsskiftet. Det heter Food City Design och har växt fram ur Östersunds hängivna engagemang för frågor som rör matproduktion. Men de kan sitta lugnt i Grythyttan, det här bli något helt annat.

Mittuniversitetet gör det här ihop med universiteten i Parma, Alicante och Bergen. Om inte coronan fäller krokben drar man igång efter årsskiftet och de första sex veckorna sker det i Parma.

Det här rör sig inte om en kockutbildning utan de som går utbildningen får en mastersexamen i Food City Design som utgår från ett mer övergripande perspektiv.

– Efter examen ska de vara experter på mathanteringen i till exempel en kommun eller en region, förklarar Wille Skoglund på Mittuniversitetet.

Exempelvis kan det röra logistiken fram till ett storkök eller hur matproduktionen ska anpassas för att bli optimal.

– Det här är ju ytterst hållbarhetsfrågor som engagerar både riksdagen och FN, berättar Skoglund.

Egentligen skulle utbildningen ha dragit igång i höstas, men stoppades av pandemin. Och det ska väl inte uteslutas att starten skjuts upp ytterligare av samma anledning. 20 studenter anmälde sig till i höstas och där sätts också taket per utbildningsomgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.