Mjölkuppror bland bönder

Uppdaterad
Publicerad

Nu får det vara nog, vi måste få mer betalt för mjölken! Det säger Johan Göransson i Borgänge, i Ragunda kommun, som är beredd till drastiska metoder för att göra sin protest känd.

– Vi är redo att hälla ut mjölken under en vecka men för att få kraft i protesten behöver fler bönder hänga på, säger Johan Göransson.

Tillsammans med sin fru Anna driver han en mjölkgård i Borgänge, en liten bit utanför Borgvattnet. Här har de ett 60-tal djur varav hälften är mjölkkor.

Det kostar lite över 3 kronor att producera en liter mjölk. Men ersättningen de får för en liter är just nu bara på 2, 64 kronor litern (före de potentiella kvalitetstillägg som man kan få). 

– Det är uppenbart att det inte går ihop, säger Johan Göransson.

Ny kampanj presenterades

Idag lanserar Centerpartiet kampanjen #mjölklöftet, som är en uppmaning till handlare att höja priset för mjölk med en krona – pengar som oavkortat ska gå till bonden. Bakgrunden är det ryska beslutet om importstopp av mjölk som man anser försatt svenska mjölkbönder i kris.

– Det är väl bra men egentligen är det ju Arlas ansvar, inte affärernas eller kundernas, säger Johan Göransson.

Arla pekar på marknaden

Helene Gunnarson är mjölkbonde i Halland och sitter i Arlas styrelse. Hon tycker det är bra att mjölkpriset diskuteras men säger att prissättningen inte är något som Arla rår på.

– Det marknaden betalar för mjölken betalar vi ut till bonden, säger hon och fortsätter:

– Vi vill ju givetvis att det ska gå så bra som möjligt för den enskilde bonden men när vi lever i EU:s öppna marknad så påverkas vi också av den. Priserna går därför upp och ner hela tiden.

Vill inte tömma bort mjölk

Hon förstår den enskilde bondens frustration men att hälla ut mjöllken i protest tycker hon inte är någon bra idé.

– Jag är själv bonde och jag vill ju att min mjölk ska värdesättas mer. Att folk ska förstå att kostar mer om man vill ha bra kvalité. Om jag häller ut den så symboliserar det inte riktigt det tycker jag.

Hon ger inte heller mycket för Centerpartiets kampanj.

– Vissst, all engagemang är bra men jag hade hellre sett att de fokuserade på det ur ett politiskt perspektiv. Vad kan de politiskt sett göra för att förbättra för oss?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.