Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt roligt” – hör Peter Tolnai om den mobila besiktningen i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Mobil bilbesiktning tillbaka i Gäddede: ”Vi blir varmt välkomnade”

Publicerad

De som bor i Gäddede med omnejd har haft 13 mil, enkel väg, till Strömsund för att besikta bilen. Men nu har den mobila bilbesiktningen kommit tillbaka i byn – ett välkommet tillskott.

– Vi blir varmt välkomnade, säger Peter Tolnai, bilbesiktare på den mobila besiktningen.

Fram till januari 2021 hade Gäddede en mobil bilbesiktning, som sedan plockades bort. Byborna har sedan dess fått åka till Strömsund för att besikta bil, släp- och husvagn. Men nu har ett annat företag startat upp den mobila besiktningen igen i glesbygden. Ett av stoppen är just Gäddede under vecka 37.

– Det är jättekul att jobba så här och de blir så glada när vi kommer, vilket är en stor bonus, säger Peter Tolnai.

Lång väg för besiktning i glesbygd

Det var Bilprovningen som slutade med den mobila tjänsten 2021. Transportstyrelsen gjorde då en rapport som analyserade fordonsbesiktning i glesbygd. Den visade att 9 600 fordonsägare i landet skulle få 76 kilometer till närmsta besiktningsstation i snitt – Gäddede var inget undantag. Under 2022 återuppstod den mobila besiktningen men i ny regi från ett annat bolag som såg att behovet fanns.

Följ med på besiktningen i Gäddede i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.