Moderaterna i Åre kommun polisanmäler ledningen för det kommunalt ägda bostadsbolaget Årehus. Detta då man menar att det finns ekonomiska oegentligheter som måste redas ut. Foto: Arkiv

Moderaterna i Åre polisanmäler det kommunala bostadsbolagets ledning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen skickade Moderaterna i Åre in en anmälan mot det kommunala bostadsbolaget Årehus AB, det var Östersundsposten först med att berätta. Anmälan rubriceras som trolöshet mot huvudman.

När en anmälan om trolöshet mot huvudman görs innebär det att man anmäls för att ha missbrukat sin förtroendeställning gentemot någon annan.

Moderaterna anmäler då de upptäckt att det förekommit saker i Årehus verksamhet som kan vara oegentligheter.

– Vi har upptäckt ekonomiska oegentligheter som vi vill ska utredas för att ta reda på vad som skett, säger Jonas Henning, kommunpolitiker (M).

Anmälan är menad för flera personer i Årehus ledning. SVT har varit i kontakt med Årehus ordförande, Mikael Sundman (VV), som säger att han bara hört om detta via media.

Årehus: ”Förvånar oss”

Årehus har under fredagsförmiddagen skickat ut ett pressmeddelande där de bemöter anmälan. Såhär skriver de bland annat:

”Det är med stor förvåning som Årehus styrelse nu nås av nyheten att bolagets ledning polisanmälts av politiker från Moderaterna i Åre kommun. Vi ser allvarligt på anklagelsen men är samtidigt trygga i vetskapen att Årehus är ett välskött och välgranskat bolag som årligen genomlysts av en av Sveriges ledande revisionsbyråer. Bolaget har dessutom genomgått en skatterevision nyligen och har även en av Åre kommun tilldelad lekmannarevisor samt övervakas via den uppsiktsplikt som kommunstyrelsen fortlöpande har över verksamheten.”

”Det förvånar oss att samma personer som valt att avstå Årehus inbjudningar till möten där vi kunnat räta ut frågetecknen, nu väljer att polisanmäla och skapa oro i företaget två dagar innan julafton.”

Intern granskning inledd

Åres kommunstyrelse har själva initierat en egen granskning för att undersöka vad som skett inom Årehus verksamhet. Däremot anser inte Moderaterna i Åre att det räcker utan vill ha en utomstående granskning.

Enligt uppgifter från polisen i Jämtland så finns i nuläget ingen misstänkt. Ärendet ligger just nu hos Ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.