Sko-Mårtenhuset, även kallad Jane Doe-huset brann natten till onsdag i förra veckan. Foto: Ulf Holtan

Mordbrandsmisstänkt har rymt flera gånger från rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige man som misstänks för att ha anlagt branden i Jane Doe-huset i centrala Östersund var på rymmen från rättpsykiatrin i Sundsvall när han greps. Det är inte första gången han avvikit från den rättspsykiatriska vården. Under en de tidigare rymningarna hotade han en läkare i Östersund med våld.

Den 41-årige mannen har själv uppgett för sin försvarsadvokat Bo Victor att han anlagt branden som ödelade det så kallade Jane Doe-huset – eller Sko Mårten-huset som det också kallas. 41-åringen sitter nu häktad misstänkt för mordbrand. Till sin försvarsadvokat har 41-åringen sagt att skälet till att han anlade branden var att han ville ha en ny rättspsykiatrisk bedömning. På måndagen tog dock 41-åringen tillbaka sitt erkännande. Det skriver LT.

– Det gör ingen skillnad i det här fallet. Det får man ju räkna med att någon i den här typen av fall kan ta tillbaka ett erkännande. Det finns andra omständigheter som har gjort att han nu sitter häktad, säger åklagare Eva-Lena Rimér till SVT.

Dömd för flera brott

Mannen är häktad på den starkare misstankegrunden ”sannolika skäl”. Ett brott ska ju alltid ska styrkas, vare sig det finns ett erkännande eller inte, konstaterar åklagare Eva-Lena Rimér.

Det är inte första gången som 41-åringen rymt från rättspsykiatrisk vård. Det visar en granskning som SVT har gjort. Till att börja med vårdades han på frivillig basis, men 2016 greps han för en rad stölder från butiker i Östersund och dömdes då till rättspsykiatrisk vård. Detta efter att det konstaterats att han led av en allvarliga psykisk störning. Förutom stöld dömdes han också för att ha hotat en polis med våld.

Då 2016 fanns 41-åringen under 13 avsnitt i belastningsregistret. Det mesta handlade om stölder, men han var också dömd för hot mot tjänsteman och för ett fall av misshandel.

Hotade en läkare

41-åringen vårdas nu inom rättspsykiatrin i Sundsvall. Men vid två tillfällen har han rymt därifrån. I januari 2018 avvek han första gången. Under tiden på rymmen skickade han hot till en läkare i Östersund som hade ett vårdansvar för honom för att förmå honom att ordna en ny plats inom rättspsykiatrin, då han var missnöjd med den dåvarande placeringen. Hoten handlade om att 41-åringen skulle skicka kriminella personer hem till läkaren och de skulle använda våld mot honom, om han inte gjorde som 41-åringen begärde. Flera av hotmeddelandena var undertecknade ”med vänlig hälsning NN(namn).” För dessa hot dömdes 41-åringen till fortsatt sluten vård.

På rymmen i månader

Den andra gången 41-åringen rymde från rättspsykatrin var i augusti 2019. Då återkom han inte till kliniken förrän i april 2020.

Det framgår av den senaste ansökan om permission som lades fram nu i oktober. En permisson på sex timmar beviljades då för att 41-åringen skulle få träffa sin bror. I beslutet konstaterades då att risken för rymning var liten eftersom 41-åringens tillstånd förbättras. Så här står det i beslutet fattat av förvaltningsdomstolen:

”Sedan maj har han vistats på nuvarande avdelning och i huvudsak fungerat väl. Han har nu uppvisat en god skötsamhet genom att delta i rondsamtal och veckosamtal, återupptagit sin medicinering och uttryckt intresse för att delta i aktiviteter. Han har även varit ute med personal 38 gånger vilket fungerat väl.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.