Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgonrockarna blir en tydlig signal för de boende att det är dags att varva ner och få kvällsro. det berättar vårdbiträdet Iris Van Denzen som ser flera fördelar med klädesplagget. Foto: Sara Leijman/SVT

Morgonrockar ska hjälpa demenssjuka i Sveg att få kvällsro

Publicerad

På det särskilda boendet Blåvingen i Sveg har personal börjat sätta på sig morgonrockar på kvällarna. Förhoppningen är att det ska ge de boende både kvällskänsla och nattro.

Inne på Blåvingen i Sveg har de boende samlats i matsalen. Klockan är strax efter klockan sju på kvällen och det är dags för kvällsfika. Det är också nu som personalen sätter på sig morgonrockarna.

– När du har en demenssjukdom är det svårt att skilja på dag och natt. Många har också svårt att komma till ro på kvällen. Och då tänkte vi att det här med morgonrockar var en bra idé, berättar enhetschefen Ann Kellgren.

Förslag från personalen

Det var en ur personalen som kom med förslaget.

– En medarbetare hade läst en artikel om ett annat boende som använde morgonrockar och då tyckte vi alla att det var något som även vi skulle testa.

Försöker skapa kvällsmys

Blåvingen har 16 vårdplatser. Här arbetar personalen aktivt med bemötande för att på så sätt kunna minimera användandet av lugnande och sömnmediciner.

– När man har en demenssjukdom kan man få problem med exempelvis aggression eller oro. Och i det läget är det inte mediciner som hjälper utan istället handlar det om bemötande.

Signalerar att det är kväll

Ett steg kan då vara att personalen tar på sig morgonrockar för att signalera att det är kväll.

– Vi drar även för gardinerna och sänker belysningen för att ge så mycket kvällsmys som det går, säger Ann Kellgren.

Har ni märkt någon skillnad?

– Nej, vi har inte märkt någon stor skillnad än, men vi har också precis börjat. Det tar ett litet tag eftersom den demenssjuke ofta behöver upprepning för att kunna sortera information. Men vi hoppas på ett bra resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.