Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Friåkning utanför skoterleder har blivit mer populärt senaste åren. Men de flesta allvarligare olyckorna sker på leder, enligt Naturvårdsverket. Foto: SVT

Mörk statistik över skoterolyckor i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att snöskoterförare förolyckas i större grad än andra som vistas i svenska fjällen menar Per-Olov Wikberg, samordnare på Nationella skoterrådet, att det skett positiva förändringar i många förares tankesätt.

Vid de flesta allvarligare skoterolyckor har föraren varit alkoholpåverkad, enligt Per-Olov Wikberg. Samtidigt menar han att det sker positiva förändringar i förares säkerhetstänk.

– Vi ser inte att man dricker på samma sätt som tidigare och att det orsakar olyckorna, säger Per-Olov Wikberg.

Ett annat steg framåt han lyfter är att fler väljer att använda hjälm.

I svenska fjällen omkom 32 personer mellan 2018 och 2023 när de utövade någon form av friluftsaktivitet, av dessa var 21 skoterförare. Den aktivitet där näst flest förolyckades var offpistskidåkning där fem personer miste livet. Det enligt statistik från Naturvårdsverket.

I inslaget berättar Per-Olov Wikberg om hur benägenheten att ta risker bland friåkare, de som kör utanför lederna, ändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.