Mottagning för sprututbyte har öppnat

Publicerad

Nu har en mottagning för sprututbyte öppnat i Östersund. Hit ska missbrukare kunna komma för att byta ut sina smutsiga kanyler mot rena.

Samtidigt handlar det inte enbart om att få rena kanyler. På den lilla mottagningen på nedsidan av sjukhuset i Östersund ska missbrukare även ges möjlighet att till exempel bli vaccinerad mot hepatit. Målet är också att kunna fånga upp de människor som vill få hjälp att komma ur sitt missbruk.

– Många tror kanske att en sådan här mottagning kan locka fler människor in i ett missbruk men det har man inte sett på andra ställen i landet, säger Sara Elofsson som är sjuksköterska.

Vill förhindra blodsmitta

En sprututbytesmottagning bidrar till att blodsmitta inte sprids.

– Och det blir också ett naturligt ställe att söka kontakt om du vill komma ur ett missbruk, säger Sara Elofsosn.

Hur många som kommer att utnyttja mottagningen är omöjligt att sia om, men region Jämtland/Härjedalen räknar med mellan 20 och 30 personer.

– Fast mörkertalet är stort, säger Johan Hansson som är överläkare på infektionskliniken.

Är en besparing för regionen

Mottagningen kommer att kosta 400 000 kronor per år. Ändå menar verksamhetschefen Jessica Nääs att det är en besparing för regionen. I klippet ovan förklarar hon varför det blir så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer