Karin Österberg, ordförande i Miljöpartiet Jämtland, blir ny nationell vindkraftsamordnare. Foto: pressbild

MP-ordförande blir samordnare för vindkraften

Publicerad

Miljöpartiet Jämtland Härjedalens ordförande har utsetts till en av två nya nationella vindkraftssamordnare.

Det är regeringen som tillsatt samordnarna: Karin Österberg (MP) från Östersund och Cecilia Dalman Eek (S) från Göteborg är den andra.

Uppdraget som nationell vindkraftssamordnare har också förtydligats, och ska nu dels inriktas på att medla i intressekonflikter vid vindkraftprojekt på lokal nivå, dels ska de hjälpa regeringen att hantera strukturella hinder för utbyggnad av vindkraften.

I ett pressmeddelande från Miljöpartiet säger Karin Österberg att hon är hedrad och vill bidra till helt förnybart energisystem. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) kommenterar att: ”Jag är särskilt glad över att kunna utse två kvinnor till nya vindkraftsamordnare. Detta bidrar till en jämställd energisektor, vilket är en långsiktigt strategisk fråga liksom utbyggnaden av förnybar energiproduktion.”

Produktionen av el från vindkraft ökade med 48 procent från 2014 till 2015, och det fanns då vindkraftverk i samtliga Sveriges län, och i 175 kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.