Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bengterik Busk/SVT

Muck för första kullen vid Jämtlands fältjägarkår

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen var det militär utryckning och civila kläder för de 68 rekryter som blev de första att utbildas vid ”nya” Jämtlands Fältjägarkår.

Det var lite uppsluppen och förväntansfull stämning i logementet på gamla F4 på Frösön på fredagsmorgonen. Några fick städa lite extra då befälet inte var riktigt nöjd vid inspektionen.

Men vid uppställningen i korridoren en stund senare fick hela truppen beröm, de fick veta att alla var godkända och krigsplacerde.

Fortsatt karriär hos Försvaret

SVT pratade med Elias Svedberg från Genvalla utanför Östersund och med Johanna Tiselius från Bålsta. Båda funderar på en fortsatt karriär inom försvaret så småningom.

Det var i januari förra året som I21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår bildades. Sollefteå fick tillbaka sitt I21 och Östersund fick ”en filial”; Jämtlands fältjägarkår.

Flera utmaningar

Rekryterna ryckte in i juni förra året och på fredagen var det avslutningsceremoni på gamla F4 på Frösön.

Kompanichef Martin Öhagen berättade att det varit ett speciellt år med flera utmaningar.

– Det var en ny utbildning, en del material dröjde, det var lite som att uppfinna hjulet på nytt – men det har gått bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.