Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprickor, potthål och gupp. Ronja Ståhlbrandt och Stefan Ahl i Vemhån är trötta på vägkvalitén i sin närhet. Och efter vintern har det blivit värre än innan. Hör mer i klippet. Foto: Julia Örtegren/ SVT

Mycket sprickbildning på vägarna i vår

Publicerad

Dåliga vägar är inget nytt i Jämtlands län, men den här våren är det många som upplever att de är sämre än vanligt. En av dem är Stefan Ahl som bor i Vemhån.

– Kör du med husvagn eller med djur så tar det en och en halv timme till Sveg istället för drygt 30 minuter. Annars trillar grejerna ihop, säger han.

Karin Netterman, Trafikverkets chef för vägunderhåll i Jämtland län, bekräftar att tjällossningen är utmanande i år, men hon har varit med om värre.

– Alla tjällossningar varierar, en del vårar är det mycket och den här är det lite mer. Att vi har mycket sprickbildningarna på vägarna i vår beror framförallt på den ojämna tjälen, säger Karin Netterman.

Att tjälen blivit ojämn har att göra med att snön kom tidigt innan marken hann frysa.

– Eftersom vägarna plogas kryper tjälen ner i dem snabbare än i marken runtomkring som isoleras av snön. Det ledet till större rörelse i vägarna och stora sprickbildningar, förklarar hon.

Trafikanter uppmanas att ta det försiktigt

Trafikverket har mycket att göra just nu, och uppmanar därför trafikanter att vara uppmärksamma.

– Vi är ute med grusbilar och lagar skador, och vi försöker hyvla där det är tillräckligt upptinat. Också försöker vi gräva upp diken. Men det händer mycket varje dag i och med att tjälen kryper ur, så vi hinner kanske inte med att skylta och laga allt på det mindre vägnätet, säger Karin Netterman, Trafikverkets chef för vägunderhåll i Jämtland län.

I klippet hör du vad några länsbor tycker om vägskicket i vår. Vad tycker du? Hör gärna av dig till oss via sociala medier eller maila oss på jamtland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.