Gamla läroverkets gymnastiksal, nuvarande Turistbyrån, blev provisoriskt sjukhus för dom drabbade av Spanska sjukan. Foto: SVT / TT-Bild

100 år sedan spanska sjukan – när Östersund låg däckat och döende

Uppdaterad
Publicerad

För exakt 100 år sedan låg Östersund och Jämtland däckat. Den mest våldsamma influensa som vi skådat hade slagit till. Spanska sjukan skördade officiellt 1 247 dödsoffer i länet, under några veckor i slutat av sommaren och början av hösten 1918.

Den brittiska tidningen The Guardian utnämnde nyligen Östersund till ”capital of the Spanish flu”, spanska sjukans huvudstad. Onekligen drabbades också stan särdeles hårt, men det gjorde även andra orter. Och i inslaget får ni följa reportern på en tur bland de platser i Östersund som blev central under influensaepidemin.

Arjeplog brukar nämnas som väldigt illa drabbat. Där avled 2,7 procent av ortens då lite drygt 3 000 invånare det ska vara den plats i landet där högsta andelen fick sätta livet till.

Och även om vi här uppe sånär slogs i spillror så drabbades å andra sidan Stockholm av tre vågor, och varje gång var utbrottet mer förödande än förra gången.

Till slut valde läkarna i huvudstaden att sätta in heroin för att lindra plågorna hos de döende patienterna.

Nåväl, att Östersund blev så drabbat berodde på regementena i stan. Först bröt spanska sjukan ut på A4 och en tid efteråt på I5. Riktigt hur många som dog i Östersund är svårt att slå fast eftersom de som låg vid regementena som regel var folkbokförda på annat håll.

Den officiella siffran talar om 118, men den är sannolikt för låg.

Betydligt fler knockades av influensan och hem efter hem låg utslaget där smittan drog fram.

I inslaget här intill kan ni se historien om den smitta – som faktiskt inte hade särskilt mycket med just Spanien att göra.

Fakta: spanska sjukan

Spanska sjukan hade inte särskilt mycket med Spanien att göra. På grund av kriget rådde censur i många länder, men inte i Spanien – och där skrev man om den dödliga  sjukdomsspridningen.

Kansas i USA ska vara den plats där influensan lyckades mutera och hoppa från fåglar till människor. Smittan spreds via amerikanska soldater som skeppades över till Europa på grund av första världskriget.

Att Östersund drabbades särskilt svårt är ett erkänt historisk faktum. Här ska två tredjedelar av befolkningen någon gång legat utslagna av spanska sjukan. Och officiellt ska alltså drygt 100 av dem ha avlidit.

1918-1920 var de år som epidemin härjade och den slog till över praktiskt taget hela jorden. Illa drabbade var exempelvis så avlägsna ställen som Alaska och Samoaöarna. Arjeplog som nämns här ovan drabbades 1920.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.