Näringslivet in skolan

Uppdaterad
Publicerad

Järåskolan i Bispgården var nedläggningshotad, men nu blåser nya vindar med hjälp av näringslivet.

Nu går Ragunda kommun och företagarna samman för  göra Järåskolan till en skola i tiden. Glömt är planerna på en nedläggning. Näringslivet i Bispgården vill vara med och forma bygden skola.

– Det räcker inte med arbetstillfällen för att folk ska flytta hit. Man frågor ofta direkt om det finns en bra skola i närheten, säger företagaren Anders Ljung.

Även kommunalråder Terese Bengard är nöjd.

– Privata skolor kan få hjälp av näringslivet så det är väldigt roligt att även en kommunal skola  kan få det. Att vi kan göra det här tillsammans.

Företagarna  har sponsrat en hockeyrink och köpt in läsplattor och smartboards och vill uppgradera skolgården och hjälpa till med driift och underhåll. Enligt Skolverket är sponsring i den kommunala skolan kontroversiell och riktlinjerna är otydliga. Men Terese Bengard asner att kommunen har ryggen fri.

– Vi har kollat upp det här väldigt noga.

Lärarna på skolan är nöjda.

– Härligt med en satsning med tanke på att vi är mer vana vid nedskärningar och nedläggningshot, säger läraren Anna Lögdberg

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.