Effie Kourlos (C) ersätter Bosse Svensson som kommunalråd i Östersund. Hör vad hon vill prioritera och vad hon säger om konkurrensen från Pär Löfstrand. Foto: SVT

Effie Kourlos (C) tar över som kommunalråd nästa år: ”Skolfrågan väldigt viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 februari nästa år blir hon Östersunds högsta politiker. Effie Kourlos kommer, om inte något oförutsett inträffar, att efterträda Bosse Svensson som centerns kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

När nya kommunledningen presenterades efter senaste valet blev det generade blickar ned i bordet när någon påtalade att Östersund fortsättningsvis skulle styras av fyra män i övre medelåldern.

Men nu blir det ändring på den punkten. Effie Kourlos nominerades av sitt parti på torsdagskvällen och i januari ska hon utses av fullmäktige till ny ordförande för kommunstyrelsen.

– Jag blev hedrad av att få frågan och mitt mål är att driva vidare kommunen med fortsatt god ekonomi, säger hon.

Det nya kommunalrådet är född i Södertälje och uppväxt i Strängnäs. Permanent bosatte hon sig i länet för sju år sedan.

Jobbat som jurist

Hon beskriver sig som en kvinna i 40-årsåldern som hittills jobbat som arbetsrättsjurist. Det jobbet får hon så klart avveckla under tiden som heltidspolitiker.

Varför blev du centerpartist?

– Jag värnar om alla människors lika rätt och att man ska kunna leva i hela Sverige. Då tyckte jag att centerpartiet bäst motsvarade det, säger Effie Kourlos.

Som namnet möjligen antyder har hon grekiska rötter. Hennes far är från Grekland och själv har hon under en period bott i landet.

Pratar grekiska

Sannolikt kommer Östersund nu att få sitt första kommunalråd som kan prata grekiska.

I klippet kan ni bland annat höra Effie Kourlos kommentera om det blir hon eller Pär Löfstrand (L) som i fortsättningen kommer att ansvara för skolfrågorna.

FOTNOT: Pär Löfstrand har valt att kommentera klippet med Effie Kourlos:

– Vi har ett avtal inom Alliansen och där står det att jag ska ansvara för skolfrågorna. Det påverkas inte av att vi får en ny ordförande i kommunstyrelsen, säger han.

Han betonar samtidigt att han i övrigt ser positivt på att kommunstyrelsen fått en kvinnlig ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.