Det blir svårt för oss att få pengar till att marknadsföra oss utanför länet, säger museichef Henrik Zipsane. Foto: SVT

Nationalmuseum kan tvingas ställa in verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Nationalmuseum Jamtli i Östersunds kan tvingas banta sin verksamhet efter ett kraftigt sänkt driftsbidrag från centralt håll. Trots att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) under sitt besök lovade pengar för att hålla en hög kvalitet – är museichefen orolig över framtiden.

Museichefen Henrik Zipsane välkomnar beskedet som Alice Bah Kuhnke (MP) gav under hennes besök på Nationalmuseum Jamtli i Östersund.

– Det är positivt. Man diskuterar faktiskt frågan på departementet och i regeringen, säger museichef Henrik Zipsane.

Nationalmuseum Jamtli

Frågan är dock om kulturministerns löfte kommer att innebär att det utlovade driftsbidraget från Nationalmuseum i Stockholm kommer levereras som utlovat. Meningen var att Nationalmuseum centralt skulle stå för hälften av den årliga driftskostnaden för Nationalmuseum Jamtli, det vill säga stå för hälften av den totala kostnaden på nio miljoner.

Får stora konsekvenser

Men bidraget för i år uppgår nu endast till två miljoner kronor. Skulle det bli så även kommande år kommer det att få stora konsekvenser för verksamheten.

– Det blir bara en stor utställning om året och inte två. Det blir svårt för oss att få pengar till att marknadsföra oss utanför länet. Och det här att hålla kvällsöppet blir helt uteslutet, säger museichef Henrik Zipsane.

SVT: Vad tänker du om det?

– Oj, det var inte det som var visionen från vare sig Nationalmuseets eller vår sida. Vi tänker ju att det här också ska bidra till regional utveckling. Naturligtvis är jag besviken. Men jag känner ändå att ministern och departementet försöker få till det här. Sedan får vi se när det lyckas, säger Henrik Zipsane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalmuseum Jamtli

Mer i ämnet