Stor militärövning planeras i länet.

Stor Natoövning planeras i länet

Publicerad

2016 kommer det att hållas en stor övning med Nato och det svenska försvaret i Tröndelag och Jämtland. Runt tiotusen soldater väntas kriga i området.

Cold Response heter övningen, och den har hittills hållits på Nordkalotten. Övningen hålls inom ramen för det så kallade ”Partnerskap för fred”, men är också ett exempel på det täta sambandet mellan Nato och det svenska försvaret.

– Vi är väldigt kompatibla, både vad gäller materielen och sättet att kommunicera, säger Fältjägargruppens tf chef major Anders Sundin.

Samtidigt flyttar Norge sin huvudbas för stridsflyget från Bodö i norr till Trondheim. Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på FOA, tror att det kan betyda att det blir fler samövningar i närområdet.

– Det tror jag absolut gäller för den delen av Sverige som ligger närmast Trondheim. Vi övar redan väldigt mycket med dem.

På Fältjägargruppen tror man att det även blir fler egna övningar framöver. Signalerna uppifrån handlar om att det ska satsas på Krigsmakten, och bakgrunden är det förändrade säkerhetsläget med de ökade spänningarna mellan Ryssland och Nato.

– De senaste åren har försvaret inriktat sig på internationella insatser, men nu handlar det om det nationella försvaret igen, säger Anders Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer