Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Naturbevakare Alf Kjellström konstaterar att den senaste tidens regnväder skapat svåra förhållanden för många arter i fjällen, inte minst riskerar fjällräven att drabbas hårt. Foto: Gorm Kallestad/TT/Marie Selander/SVT

Naturbevakaren om konsekvenserna av ovädret i fjällen: ”Fjällräven hotas”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals djur riskerar att drabbas av svält och död efter den senaste tidens extrema väder i fjällen. Först och främst hotas fjällämmeln att slås ut, men det leder i sin tur till konsekvenser för övrigt vilt i allmänhet och fjällräven i synnerhet.

– Det här är ett hot mot fjällräven, säger naturbevakare Alf Kjellström.

Just nu är det mycket blött under snön på många låglänta platser i fjällen. Det betyder svåra förhållande för många djur – och inte kommer det att bli bättre när det fryser på.

Nyligen gick Världsnaturfonden, WWF, ut och varnade för att tusentals djur hotas av svält efter ovädret i fjällen.

”Större effekter än vanligt”

Det svåra läget bekräftas av naturbevakare i Jämtlands län. Visserligen är regn inte helt ovanligt, men risken är ändå överhängande att det i år får större konsekvenser än vanligt.

– Det förekommer då och då. Men i år tror jag att det kommer att få större effekter än vanligt eftersom det var fjällämlar på gång. Nu riskerar de att drunkna under snön eller så kommer de som lever på bättre ställen inte att komma åt mat när allting fryser på. Så fjällämmelåret kanske kommer att dö ut, säger naturbevakare Alf Kjellström.

Hot mot fjällräven

Något han tycker är högst beklagligt eftersom det var längesedan det var ett lämmelåret senast år 2011. Och brist på fjällämmeln och andra gnagare kommer att få stora konsekvenser för annat vilt i fjällen, bland annat för fjällräven.

Mycket arbete har lagts ner på att rädda fjällräven i landet och de senaste tjugo åren har stammen hämtat sig mycket bra. Men blir det som det nu ser ut, ett dåligt gnagarår, riskerar det också att bli ett rejält bakslag för fjällräven.

Hör naturbevakare Alf Kjellström berätta mer om läget i fjällen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer