Visa alla (2)
Visa alla (2)

Naturvårdsverket förkastar rapport om vindkraft

Publicerad

Naturvårdsverkets kunskapsprogram Vindval förkastar rapporten från Sveriges lantbruksuniversitet om att vindkraftverk påverkar renskötseln negativt. Det handlar om oenighet kring rapportens slutsatser.

Nyligen har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, publicerat rapporten “Renar och vindkraft 2 – Vindkraft i drift och effekter på renar och renskötsel”. Den sammanfattar tre olika studier i ämnet. Två av dessa studier är finansierade av Energimyndigheten och Vindval, men Vindval har valt att inte publicera rapporten. Det är inget ovanligt enligt programchefen:

– Det är vilka slutsatser man kan dra som det var oenighet kring, och Vindvals uppgift är att ta fram underlag för att underlätta för dem som ska fatta beslut om vindkraft. I och med att det var en oenighet här kring slutsatserna så valde vi att inte publicera den här rapporten, säger Kerstin Jansbo, Vindvals programchef, Naturvårdsverket till Sameradion & SVT Sápmi.

Förstår jag dig rätt att man anser att de här slutsatserna är felaktiga?

– Nej inte felaktiga utan det var oenighet hur långt man kan dra slutsatser.

Vindval är ett kunskapsprogram som drivs av Naturvårdsverket på uppdrag av Energimyndigheten. I Vindval ingår en referensgrupp som består av Vindvals primära målgrupper samt sakkunniga inom relevanta områden. Referensgruppen har i uppdrag att bland annat granska ansökningar och rapporter.

Godkänd av vetenskaplig granskare

En av projektets forskare vid SLU, Anna Skarin, menar att Vindvals referensgrupp bedömde att rapporten inte var tillräckligt relevant. Hon anser att om en referensgrupp ska bedöma så borde fler tas in i gruppen, som i det här fallet från rennäringen. SLU har valt att själva publicera rapporten för att redovisa resultaten från projektet. 

– Vi undrar över varför inte rapporten blev accepterad för publicering i Vindvals rapportserie, eftersom den var godkänd av vetenskaplig granskare. I och med att den är vetenskapligt granskad, så har vi tyngd i det vi säger, säger Anna Skarin.

Ingen kommentar från branschen

När Ođđasat på tisdagen kontaktade branschorganisationen för vindkraft i Sverige, Svensk vindenergi, för en kommentar kring rapportens slutsatser ville de inte kommentera. Detta på grund av att de helst hänvisar till rapporter som är godkända av Vindval, som Naturvårdsverket står bakom. Hör intervjuer här på Sameradion & SVT Sápmis hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet