Näversjön störst på solceller

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla byn Näversjön i Krokoms kommun bor bara 15 personer, men sedan några veckor tillbaka finns här länets största solcellspark.

Allt började med en studiecirkel om solcells-teknik för att eventuellt sätta upp solpaneler på sina egna hus, men ganska omgående bestämde man sig för att bilda en ekonomisk förening och göra en större gemensam anläggning.

– Från början var anläggningen tänkt att bli ännu lite större än så här, säger Lars Nilsson som är en av eldsjälarna bakom anläggningen.

För att hålla nere kostnaderna, och få det precis som man vill, har man byggt ställningarna till dom 330 panelerna helt själv. 35% av kostnaderna har man fått i bidrag från Energimyndigheten, vilket gör att anläggningen har kostat strax över 1 miljon kronor.

Anläggningen betald på tio år

Det är en hel del klimattänk som ligger bakom att man byggt anläggningen understryker man, men det är också en god affär ekonomiskt.

– Vi har kopplat in oss på Jämtkrafts elnät och sen skickar dom vidare till den elhandlare som vi har valt. Sen köper vi ström från dom till ett rabatterat pris. Med dom elpriser som är idag tar det ungefär tio år så är anläggingen betald, sen är allt ren vinst, säger Lars Nilsson.

Målet är att tiodubbla länets anläggningar

Även om det finns ett förslag att ta bort investeringsstödet för privatpersoner och bostadsrättsföreningar, så ökar regeringen anslagen för dom kommande åren. Sammanlagt satsar man 1,4 miljarder fram till 2019. I Jämtlands län finns idag drygt 200 anläggningar, men Jimmy Anjevall på regionens energikontor, hoppas att den siffran ska öka.

– Vi ska jobba för att vi ska minst en kvadratmeter solcell per invånare i länet om några år. Då behöver vi ha tio gånger så mycket som vi har idag, men det tror jag är möjligt, säger Jimmy Anjevall som är energirådgivare på Region Jämtland Härjedalen.

Idag är den siffran 0,13 kvadratmeter per person, men ökar stadigt. Och Jimmy Anjevall tror att det finns en ganska enkel förklaring till varför intresset för solceller är så pass stort just nu.

– Det är känslan av självförsörjning och den är väldigt viktig för många. Sen börjar många se kopplingen mellan att ha solceller på taket och ladda sin elbil vid garaget. Det är en häftig tanke att producera sitt eget drivmedel så att säga hemma där bilen står, säger Jimmy Anjevall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer