• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ordförande i bostadsrättsföreningen, Anders Blomqvist, är glad att man kommit vidare i processen med den raserade stödmuren. Foto: Arkiv/SVT

Snart ett år sedan slukhålet uppstod – nu lovar byggbolaget bygga upp den raserade muren i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Historien om den raserade muren och det slukhål som uppstått i centrala Åre har gått in i en ny fas. Detta efter att byggföretaget NCC nu lovat bostadsrättsföreningen att bygga upp stödmuren igen.

Detta var något som Jämtlands Tidning var först med att berätta. Efter att muren rasade i maj förra året har ett långt juridiskt arbete pågått och flera undersökningar har gjorts.

Nyligen skickade bostadsrättsföreningen som äger de drabbade lägenheterna, via sin advokat, en skrivelse till NCC. Där ställde man mer eller mindre ett ultimatum – reparera stödmuren, annars gör vi det själva och skickar räkningen till er.

Raserade stödmuren i Åre

Nu har man också fått svar. Byggbolaget har åtagit sig att bygga upp muren igen.

– Nu går vi in i en samarbetsfas i stället för en konfliktfas, säger en nöjd Anders Blomqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen.

– Nästa vecka ska vi ha ett samrådsmöte med NCC. Då ska vi se var vi står någonstans.

”Komplicerat arbete”

Bostadsrättsföreningen kommer att bistå NCC med att söka eventuella bygglov från kommunen och bereda plats på den trånga ytan som finns mellan lägenhetshuset och den raserade muren.

– Det är ett komplicerat arbete, säger Anders Blomqvist.

NCC: Muren undermåligt byggd

Byggföretaget NCC bekräftar att man beslutat att ta ansvar för att bygga upp stödmuren igen.

– Vi kommer att reparera muren. Vi för en dialog med föreningen nu om när och hur vi kan sätta igång med det, säger Amelie Winberg, presstalesperson på NCC.

Vad är det som gjort att ni har landat i det här beslutet?

– Det är vår underentreprenör som har byggt den här muren och det har visat sig att den är undermåligt byggd. Därför tar vi ansvar för att reparera den. Det har vi sagt hela tiden att vi skulle göra om det fastställdes.

Såhär sa Anders Blomqvist i januari  i år om turerna kring muren och slukhålet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I nio månader har vi tröskat i det här med advokater, experter, geotekniska specialister”. Hör Anders Blomqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen, om hur de försökt få en lösning på vem som ska åtgärda stödmuren i Åre. Foto: Eva Danielsson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Raserade stödmuren i Åre

Mer i ämnet