Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björnen sover i sitt trygga bo. Att det plötsligt blivit varmare ändrar inte på den saken. Foto: SVT arkiv

Nej då – björnarna vaknar inte tidigare för att det blivit varmt

Publicerad

Vintern har åkt på ett rejält bakslag den här veckan. Flera plusgrader och vattnet porlar längs gatorna. Frågan är hur djur som gått i ide reagerar på den plötsliga värmehöjningen.

Just i januari-februari föder björnarna sina ungar. Meningen är att de ska ligga med mamman i idet tills våren gjort sitt intåg. När vädret är som det är, så vore det inte helt ologiskt om de börjar titta ut och undra vad som pågår.

– Det händer knappast, säger Jessica Backeryd hos Naturvårdsverket.

– Björnhonorna brukar vara noga när de väljer sitt ide så att de ska inte ta in vatten eller störa sömnen.

Lite annorlunda är det med hanarna. Inte sällan nöjer de sig med att krypa ihop under en yvig gran. Blir det blött vaknar de och tassar iväg till en bättre plats. Där somnar de om.

– Därför är det mycket osannolikt att man nu skulle stöta på en björn. Men på sikt blir det nog så att de lämnar idet allt tidigare när vintrarna blir kortare, säger Jessica.

I dag skiljer det en månad mellan Norrbotten och Dalarna när björnarna avbryter vintervilan. Jämtlands län ligger någonstans däremellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.