Nej till utökad fiskodling

Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland anser inte att fiskodlingen i Hoverberg får utökas till 1000 ton fisk. Miljöriskerna är för stora skriver Länsstyrelsen i ett remissyttrande.

Det är företaget Wangensten Fisk AB som har ansökt om att få utöka sin fiskodling i Vattviken i Hoverberg till att omfatta 1000 ton fisk. I dag finns en testodling för 40 ton regnbåge i området.

Men Länsstyrelsen i Jämtland vill inte att fiskodlingen utökas till 1000 ton. Anledningen är att miljökonsekvenserna skulle bli för stora. Risken för att de södra delarna av Storsjön blir övergödda är för stora, skriver Länsstyrelsen i ett remissvar till Miljöprövningsdelegation.

Det är Miljöprövningsdelegationen som slutligen avgör om företaget ska få tillstånd eller ej för den utökade fiskodlingen.

Företaget driver sedan hösten 2011 en testodling i Vattviken och har ett fiskslakteri i Svenstavik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.