Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De nödlådor som Åre fjällsäkerhetsförening placerade ut i vindskydd i april har i flera fall blivit länsade på saker. Länsstyrelsens fältassistent Martin Svedberg berättar mer in klippet. Foto: Sara Leijman, SVT

Nödlådor töms av människor som inte är i nöd

Uppdaterad
Publicerad

I raststugor som finns längs fjälleden Jämtlandstriangeln har Åre fjällsäkerhetsförening placerat ut så kallade nödlådor. De ska hjälpa människor som verkligen hamnar i knipa. Men nu har man upptäckt att folk är och tar saker ur lådorna.

Det är Åre fjällsäkerhetsförening som har satt ut så kallade nödlådor i raststugorna. I dom finns bland annat lite mat och enklare sjukvårdsutrustning. Tanken är att de ska hjälpa människor som hamnar i nöd.

– Här kan vädret slå om väldigt snabbt och är du inte förberedd kan de här lådorna vara till oerhörd hjälp, säger Martin Svedberg.

Han jobbar som fältassistent på Länsstyrelsen i Jämtlands län och går Jämtlandstriangeln regelbundet nu i sommar. Huvuduppgiften är att kolla så att människor inte lämnar skräp efter sig och att informera besökarna om vad som gäller. Men när han ändå är ute hjälper han Åre fjällsäkerhetsförening att se till så att nödlådorna är intakta.

Bara en var orörd

Fast nu har han alltså upptäckt att dessa nödlådor inte får vara i fred.

– Jag kontrollerade fyra lådor för två veckor sedan och det var en som var orörd, säger han.

Vad de vet har ingen varit i nöd. Några sådana rapporter har de inte fått.

Martin Svedberg berättar att om något ur lådorna används så ska det också rapporteras. På plats finns instruktioner om hur man gör. Allt för att fjällsäkerhetsföreningen ska få veta det och kunna fylla på lådan igen. 

I videon ovan berättar Martin Svedberg mer vad som finns i nödlådorna och vad han har märkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer