Foto: arkivbild, SVT

Norge satsar 100 miljoner på järnvägen i Tröndelag

Uppdaterad
Publicerad

Pengar till upprustning och elektrifiering anslås i budgeten för nästa år.

Nu tänds på nytt hoppet att det inom några år ska bli möjligt att resa och transportera gods fossilfritt med tåg från Jämtlands län mot Trondheim. Hittills har det varit omöjligt eftersom järnvägen väster om Storlien, på den norska sidan, inte är elektrifierad. Resande västerut har i många år varit tvungna att byta till dieseldrivet tåg.

Nu finns hopp för Meråkerbanan som sträcker sig från svenska gränsen, nära Storlien, mot Stjørdal norr om Trondheim.

Det var vid en pressträff på Leangens tågstation i Trondheim som lokala politiker från regeringspartierna i Norge presenterade regeringens besked. Detta rapporterar Adressavisen i Trondheim.

Långbänk i Norge

Frågan om elektrifiering av järnvägen mot gränsen har diskuterats i Norge under flera årtionden. Senast för två år sedan avsatte den norska regeringen pengar till upprustning, men de pengarna drogs tillbaka i sista stund. I nya budgetförslaget avsätts 100 miljoner för att arbetet ska komma igång i etapper.

På den svenska sidan är allt förberett med el ända fram till gränsen, vid järnvägsbron över ravinen som kallas Stora Helvetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer