Från och med idag, måndag 5 juli, kan man resa från Jämtlands län till Norge utan att behöva sitta i karantän. Foto: SVT

Norge slopar karantänskravet vid inresa från Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag kan resande från Jämtlands län åka över gränsen till Norge utan att sitta i karantän. Dock behöver man fortfarande ta ett coronatest vid grännsen innan inresa.

Jämtland och Härjedalen är en av flera regioner i Sverige som norska Folkehelseinstitutet klassar som ett ”grönt område”, vilket innebär att smittspridningen är så pass låg att det inte anses nödvändigt för personer från dessa områden att sitta i karantän efter inresa. 

Innan man kan åka över gränsen behöver man dock göra ett coronatest samt registrera sig på hemsidan entrynorway.no. Genom registreringen får man ett kvitto som man ska visa för polisen vid gränsen. Dessutom måste man bevisa att man faktiskt bor i ett ”grönt område”, något som kan göras via ett intyg från Skatteverket som stärker din adress.   

De som har fått ett fullgott vaccin mot covid-19 behöver varken registrera sig eller göra ett coronatest men måste istället kunna visa upp ett vaccinpass. Detsamma gäller för personer som har haft coivd-19 inom de senaste sex månaderna och sedan tillfrisknat.   

Fortsatt karantänkrav för Norrbotten

Förutom Jämtland klassas flera andra regioner i landet som ”gröna områden” från och med idag. Däribland är Västerboten, Dalarna och Västernorrland. En del regioner fortsätter att klassas som orangea eller röda vilket betyder att resande från dessa områden måste sitta i karantän efter inresa. Detta gäller bland annat för Norrbotten och Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.