Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johannes Collin berättar om planerna för bredband i övre Tåsjödalen.

Norråker fixar eget bredband

Uppdaterad
Publicerad

I Norråker, nästan 10 mil från Strömsunds kommuns centralort, har byborna ledsnat på att vänta på bredband. Nu tar de saken i egna händer.

I övre Tåsjödalen, där Norråker ingår, planerar byborna att gå samman och ordna sitt eget bredband. Förra veckan gick en intresseanmälan ut till alla fastigheter. Det är enda sättet att få bredband, anser Johannes Collin.

-  Först skulle kommunen hjälpa till via det kommunala bolaget Svervanet. Så för ett par år sedan grävde de ner en slang till många fastigheter, men så drog sig Servanet ur. Sedan skulle Telia ta över istället, men de bjöd inte inte ens in till informationsträff. Så nu står vi här utan, säger Johannes Collin.

Instabil lösning i dag

I Norråker har de 4G.

– Det fungerar när det är bra väder och lite folk, men är det till exempel mycket folk i farten då fungerar det sämre, säger Johannes Collin och fortsätter:

– I dagens samhälle behövs stabilt och snabbt bredband. Så är det bara.

Av den anledningen har byborna därför bestämt sig för att försöka ordna bredband själva. Målet är att gå samman med en fiberförening som redan finns en bit längre bort för att därigenom kunna koppla upp sig på deras fiber.

I klippet ovan berättar Johannes Collin mer om deras planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer