Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska Samernas Riksförbund tror att den norska domen kan få återverkningar i Sverige. Foto: SVT

Norsk dom som ger renägare rätt mot staten kan ha betydelse i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenska samernas riksförbundsjurist ser Norska Høyesterettens, norska Högsta domstolens dom, som gav renägare rätt mot norska staten, som en seger. Wik-Karlsson menar att domen kan få betydelse även i Sverige.

Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist i Svenska samernas riksförbund menar att det är en seger att domen i norska Högsta domstolen som enhälligt gav rätt till renägarna i Fovsen-Njaarkes renbetesdistrikt, använde sig av internationell rätt.

– Internationella rätten har faktiskt betydelse i enskilda länder. Att samiska näringar, renskötseln i det här fallet inte får slås ut av ekonomiska intressen, som en vindpark i det här fallet, säger förbundsjuristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.