Norsk politiker vill att militär stoppar svenska renskötare

Uppdaterad
Publicerad

En ledamot för Fremskrittspartiet i norska Stortinget vill att norsk militär ska användas för att stoppa svenska renskötare från att ta sig in i Norge. Uttalandet har väckt starka reaktioner.

Det är politikern Per-Willy Amundsen som anser att militär borde utnyttjas för att hindra svenska samer från att passera norska gränsen, något som bland annat Sameradion och SVT Sápmi berättat om.

Anledningen är att hindra spridning av coronaviruset eftersom Amundsen påstår att svenska renskötare rör sig bland lokalbefolkningen i norra Norge, utan att vara testade för corona.

– Det är inte tal om att militarisera gränsen, det handlar om att använda försvaret som en resurs. Det finns inget extraordinärt i det, säger Per-Willy Amundsen till norska tidningen iTromsø.

Uttalandet har skapat ett bråk mellan Amundsen på ena sidan och Sametinget med svenska renskötare på den andra.

Per-Olof Nutti, ordförande i Sametinget, säger i en kommentar till SVT Sápmi och Sameradion att renskötande samer tar situationen på allvar och att Amundsens uttalande bygger på okunskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer