Reidar Almås, norsk regionalforskare tror att Sverige kan lära mycket av Norge Foto: SVT/TT

Norsk regionalpolitik inspirerar

Uppdaterad
Publicerad

Norge ses som förebild när det gäller regionalpolitik, och delar av den norska politiken finns också med i Landsbygdskommitténs förslag. Men inte allt.

I Norge lever landsbygden på ett helt annat lätt än i Sverige, brukar det heta. Viss sanning ligger i detta och förklaringen är en medveten regionalpolitik för att hela landet ska leva.

– Det absolut viktigaste verktyget är differentierad arbetsgivaravgift, säger Reidar Almås, norsk regionalforskare på besök i Östersund under onsdagen. Kring detta finns en stor politisk enighet i Norge och all utvärdering som har gjorts visar att det fungerar.

När landsbygdskommittén överlämnade sitt betänkande för en ny landsbygdspolitik till regeringen i januari, fanns differentierade arbetsgivaravgifter med som en av 75 punkter. Men förslaget gäller bara 23 särskilt utsatta kommuner, och det tycker Håkan Larsson är fel.

– Jag har lite svårt att förstå den här gränsdagningen som kommittén har gjort, säger han. Man borde åtminstone utgå från hela inlandet.

TV: Se inslaget om regionalpolitiken här

I Norge beskattas också naturresurser som skog, vattenkraft och mineral lokalt. Reidar Almås menar att den beskattningen ger landsbygdskommuner muskler på ett helt annat sätt.

– Det är uppenbart att det hjälper den delen av landsbygden som har stora naturresurser, säger han. Det stimulerar till att föräldla lokalt,  och ger muskler till stora kommuner till ytan men med liten befolkning.

Arbetet går vidare

Någon lokal beskattning av naturresurser finns inte med i Landsbygdskommitténs förslag. Håkan Larsson är före detta riksdagsledamot för Centern och har också arbetat länge med frågan om en återbäring från vattenkraften till kommunerna där kraftverken finns. Han kommer att driva återbäringen vidare.

Nöjer ni er med landsbygdskommitténs förslag?

– Absolut inte, säger Håkan Larsson. Det är ett bra första steg, men inte när det gäller vattenkraften.

Urbanisering även i Norge

Även om den norska regionalpolitiken skiljer sig kraftigt från den svenska så är den inte bekymmersfri.

– Det är ju en kamp som måste vinnas varje dag, säger Reidar Almås. Dragningskraften från utkanten till de stora städerna verkar ju i Norge också. Särskilt eftersom folk flyttar för att utbilda sig, och då skaffar familj och blir kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.