Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) besökte under helgen Hegra för att informera om vilka åtgärder som väntar E14. Foto: SVT & NRK

Norska satsningar på E14 efter Sveriges Natointräde

Uppdaterad
Publicerad

Norge presenterade under söndagen sin budget för projekt inom infrastruktur som är särskilt viktig för militär verksamhet. Ett av de högst prioriterade projekten är E14 som löper från Stjördal, genom Jämtland och till Sundsvall.

Sträckan mellan Stjördal i Norge och Sundsvall är utpekad som särskilt viktig för militära transporter. Under förra veckan presenterade Norges regering sin nationella transportplan och på söndagen var försvarsminister Bjørn Arild Gram (Senterpartiet) på plats i Hegra, en mil öster om Stjördal, för att prata om de militära delarna av transportplanen. Då lyftes E14 mellan Stjördal och Meråker som särskilt prioriterad i arbetet med förbättringar.

– Norge blir ett transitland om USA, Storbritannien och andra allierade behöver förstärka Sverige i kris och krig, säger Bjørn Arild Gram.

Hela E14 anses viktig för att koppla samman hamnen i Trondheim med den i Sundsvall. Försvarsministern menar att det kommer ta tid innan allt är klart, men att man kommer att börja med att åtgärda skarpa svängar, rasutsatta sträckor och för svaga broar.

I videon förklarar Bjørn Arild Gram mer om vilken roll E14 kommer att spela i Natosamarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.