Flygbild över batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå i juni 2021. Foto: Northvolt

Northvolt ska bygga batterifabrik – Östersund är en av sex orter som valts ut

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt och Volvo Cars har nu valt ut sex svenska orter och tre i övriga Europa för bygget av en ny batterifabrik. Östersund är en av de orter som är med i kampen, det var Dagens Nyheter först att rapportera om.

Ännu har företagen inte bestämt vilken ort den nya jättefabriken – som skulle innebära 2500 nya arbetstillfällen – ska byggas i. Men Dagens Nyheter kunde under måndagskvällen avslöja att de valt ut sex svenska orter av de från början 40-tal kommuner som var intresserade.

– Inga beslut är fattade. Vi undersöker flera platser i Sverige och övriga Europa. Ambitionen är att ha ett beslut innan årsskiftet, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars, till tidningen.

De orter det spekuleras om är bland annat Gävle, Borlänge, Sundsvall-Timrå, Umeå, Norrköping, Skövde och Östersund – där de ovanför Dalälven har bättre eltillgång.

Tillgång på elektricitet – en stor fråga

Det kommer krävas en mycket stor kvantitet el till den nya fabriken, något som tidningen skriver är en avgörande fråga i valet av ort.

År 2028 behövs 250 megawatt, enligt de dokument tidningen tagit del av. Det kan jämföras med siffror från Jämtkraft där hela Jämtlands län en kall vinterdag när industrin gick på högvarv förbrukade 330 megawatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.