• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Sommar utan utslagna löv på träden Foto: SVT

Nu är det sommar i Storsjöbygden – en månad tidigare än normalt

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckans värme har lett till att det faktiskt har blivit sommar i Storsjöbygden. Åtminstone i meteorologisk mening.

Trots att snön knappt har försvunnit och gräsmattorna fortfarande är vinterbruna så är sommaren här i området runt Storsjön. Och det är den senaste tidens värme som är orsaken.

För att det ska bli meteorologisk sommar krävs en dygnsmedeltemperatur på minst 10,0 grader fem dygn i följd och det har det varit. Den 21 april kom sommaren till Storsjöbygden.

Normalt sett inträder sommaren i östra delarna av länet i början av juni.

Sex dagars vår

Det innebär också att våren i Storsjöbygden blev väldigt kort. Meteorologisk vår blev det den 13 april. Även om det skulle komma ett bakslag i vädret så ändrar det inte att sommaren har kommit.

Du kan se årstidskartorna här på SMHI:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.